Buik

Buik


Tijdens de zwangerschap zal je buik gaan groeien. Je moederlijke en vrouwelijke intuïtie groeit mee. Soms geeft dat veel vertrouwen, soms juist onzekerheid. Tijdens onze consulten zal ik je wel eens vragen waar je iets voelt, of wat de baby er eigenlijk van vindt. Dus met mijn woorden verwijs ik soms ook naar onderbuikgevoel, door te proberen het bespreekbaar te maken. Ook ben ik benieuwd naar wie jij bent en jouw opgeslagen ervaringen (vaak in je buik). Ook jouw eigen geboorte-verhaal doet er toe. En of en hoe dat deze zwangerschap en de komst van het kindje kleurt.

Natuurlijk ga ik je buik aanraken tijdens de consulten en ik zal je laten voelen hoe het kindje ligt. Ik heb ooit haptonomisch leren voelen, dat breng ik graag in de praktijk.

Geboorteplan

De baby beweegt de hele zwangerschap natuurlijk en je word je er bewuster van rond de 20 weken. Ik zal je er elke controle naar vragen, want het is heel belangrijk dat jij leert voelen wat een normaal bewegingspatroon is van jullie kindje. Als je verder bent in de zwangerschap en je voelt het ineens veel minder of anders, wil ik graag dat je me belt. Meestal regel ik dan ook een consult in het ziekenhuis voor een CTG (hartfilmpje) Dat is een van de weinige redenen dat ik heel graag volgens protocol werk. Het aantal dat voor niets naar het ziekenhuis gaat, is heel hoog. Maar als we er maar eentje uithalen die minder beweegt omdat het niet zo goed gaat, zijn jullie (en ik dus) er tenminste op tijd bij.


Een geboorteplan is eigenlijk niets anders dan op schrift stellen wat wij hebben besproken in de voorbereidende consulten. Je schrijft op wat jij belangrijk vindt in het hele proces. Dat kan zo summier of uitgebreid als je zelf wilt.


Het geeft een houvast aan de geboortezorgverlener. We weten dat het meestal niet exact zo zal gaan, zoals je het liefste wil. Maar vooral rond de communicatie en bejegening is het fijn dat we weten hoe jullie het het liefste hebben, dan kunnen we daar rekening mee houden. We, in het geval er ook andere collegae meehelpen, bijvoorbeeld bij een uiteindelijk klinische bevalling. Ik zal je uitdagen om naast plan A, hoe ziet je ideale bevalling eruit, ook een plan B te maken. Wat vind jij belangrijk wanneer het toch anders loopt dan verwacht of gepland.

Klik hier voor een voorbeeld geboorteplan
Share by: